Google

Kalender 2024 (1403)

Written on:maart 1, 2024
Comments are closed

Kalender 2024 (1403)

Foto van de kalendersSinds enkele jaren brengt Stichting SCAN een kalender uit.
De 2024 versie is op 1 maart 2024 verschenen.
Op deze kalender zijn alle belangrijke dagen in Nederland en Afghanistan bij elkaar gebracht zodat u alle feestdagen kunt zien.
Ook dit jaar zijn alle (bekende) activiteiten van de organisaties verenigd in HeerlenMondiaal en, alle met haar bevriende organisaties, vermeld.
Deze kalender bestaat uit 2 jaartellingen:
De Christelijke en Solar Hijri Kalender (Perzische jaartelling).
Hieronder volgt meer informatie over deze jaartellingen
De Christelijke en Solar Hijri Kalender hebben hetzelfde aantal dagen (365 dagen). Het nieuwjaar op de Perzische kalender is bijvoorbeeld net als de Christelijke kalender altijd op dezelfde dag, namelijk op 21 maart (dan begint het nieuwjaar met de eerste maand Hamal) (elke 5 jaar is het nieuwjaar echter op 20 maart). Ook bijvoorbeeld de Onafhankelijkheidsdag van Afghanistan is op een vaste dag, namelijk 28-05-1298 (= 19-08-1919) en dit is dus altijd op 19 augustus.

De Solar Hijri Kalender (Perzische) kalender is een zonnekalender en wordt in Afghanistan, Iran en Koerdistan gebruikt.
De jaartelling van de Perzische kalender was op hetzelfde punt begonnen als de Islamitische kalender, maar verder zijn er geen overeenkomsten.

Wij gebruiken in Afghanistan nu de Solar Hijri Kalender. De maanden zijn hetzelfde, maar de namen van de maanden zijn in Afghanistan anders. Bijvoorbeeld: de eerste maand heet in Afghanistan ‘Hamal’, in Iran heet dit ‘Farvardin’ en de Koerdische mensen noemen het Xakelêwe.

Voor meer informatie of voor het bestellen/downloaden van de kalender klik hier.

Sorry, the comment form is closed at this time.