Google

Corona in Afghanistan en Acties van Stichting SCAN

Written on:juli 21, 2020
Comments are closed

Lgo SCAN Web-NawidCorona in Afghanistan en Acties van Stichting SCAN

Een aantal maanden geleden werd de eerste coronapatiënt in Afghanistan (Herat) bekend gemaakt. Na onderzoek bleek dat die familie naar Iran (Qom) had gereisd, waarna onmiddellijk ook de rest van de familie onderzocht werd.
Vervolgens gingen heel veel Afghaanse vluchtelingen uit Iran terug naar Afghanistan vanwege twee redenen: ten eerste vanwege corona en ten tweede door de werkloosheid en de waarde van het Iraanse geld.
In maart 2020 waren ±115.000 Afghaanse vluchtelingen teruggekeerd uit Iran. Van die mensen waren ongeveer 20.000 besmet, waarvan er al ruim 2.200 overleden zijn. In figuur 1 kunt u het aantal nieuwe besmettingen in Afghanistan per 24 uur zien (tot en met 18 juli 2020).
Afbeelding1Op 21 maart begon het nieuwe jaar in Afghanistan en Iran met grootschalige evenementen en activiteiten.
De Afghaanse minister van Gezondheid heeft gezegd dat ‘Herat de nieuwe Wuhan wordt’.
In de ziekenhuizen was er nauwelijks beschermende kleding, beademingsapparatuur, mondmaskers, handschoenen of ….
Wij hebben als Stichting SCAN eerst over een heleboel dingen nagedacht, bijvoorbeeld over het sturen van mondmasker, handschoenen en handgel naar Afghanistan. Ik heb contact opgenomen met WereldWijd en een aantal andere instanties om te kijken of het mogelijk is om dit soort spullen naar Afghanistan te sturen.Schermafbeelding 2020-07-24 om 00.01.55
Voordat ik van hun antwoord had gekregen, heb ik gezien dat er weinig van dit soort spullen in Nederland en andere Europese landen zijn.
Veel steden in Afghanistan, zoals Herat, gingen in quarantaine, waardoor veel Afghanen werkloos werden, voornamelijk de dagloonarbeiders.
Wij waren heel snel begonnen met acties om geld in te zamelen.
Ik ben blij dat er zoveel mensen van verschillende landen geholpen hebben, zoals Nederland, Duitsland, Italië, Iran en … (zie figuur nummer 2).

 

Wij hebben in totaal €17.540,05; $2.100 (Canadese dollar); 840.532.000 Iraanse Rial, 12.200 Zweedse Kroon en … (zie figuur nummer 3).Schermafbeelding 2020-07-24 om 00.02.14

Wij hadden meer dan 170 voedselpakketten en 100 enveloppen met contact geld in Iran (Mashhad) uitgedeeld aan de Afghaanse dagloonarbeiders, meer dan 50 in Kabul en meer dan 480 in Herat in Afghanistan (in totaal ±700 voedselpakketten).
Ik ben blij dat wij op tijd die mensen in Afghanistan konden helpen, hoewel er veel problemen waren met het sturen van het geld naar Afghanistan en …
Ik ben dankbaar voor alle vrijwilligers die ons hebben geholpen en voornamelijk de mensen die ons hebben geholpen om geld naar Afghanistan te sturen.
De eerste coronagolf verliep goed, waarna de Ramadan kwam.
Jammer genoeg begrepen sommige mollahs in Afghanistan de situatie niet en wilden ze toch het speciaal gebed tijdens de ramadan door laten gaan. Hierbij hielden sommige mensen de afstand (1,5 meter) niet in de gaten.

Na het Suikerfeest begon de tweede coronagolf. De gouverneur van de provincie Herat heeft gezegd “Wij zijn bezig om in de Sahara meer begraafplaatsen te maken.” Hij bekritiseerde de mensen sterk omdat ze de quarantaine niet in acht hadden genomen en zei: “Er wordt mij verteld de mensen op te vrolijken, de mensen in de Verenigde Staten en Europa op te vrolijken die de kwestie serieus hebben genomen. Waarom zouden we jullie opvrolijken als jullie de situatie niet serieus hebben genomen? Ik ben eerlijk gezegd in Herat een graf aan het graven. Als jullie er minder blij van worden, bereid ik de vlakten voor op het kerkhof. Ik hoop dat we die niet gebruiken, maar waarom nemen jullie corona niet serieus?”
Dit keer was de situatie nog erger. Aan de ene kant moesten de vrijwilliger voor zichzelf zorgen en aan de andere kant moesten wij aan de mensen daar denken.
Het was een zeer moeilijk situatie. We hielpen mensen die geen geld hadden om te eten, om de medicijnen te betalen van hun ziekte of om de kosten van een begrafenis te betalen.
Daarnaast hadden de dokters in de ziekenhuizen geen materialen.
De intensive care unit (ICU van Herat) District Hospital was gesloten. Volgens gezondheidsfunctionarissen waren alle medewerkers van de afdeling besmet met het Covid 19-virus. Patiënten in kritieke toestand werden van de ICU verwijderd en naar de chirurgische afdeling overgebracht. De meeste patiënten op de ICU hebben (kunstmatige) beademing en gespecialiseerde gezondheidszorg nodig om uit coma te komen. Er zijn niet genoeg faciliteiten op de operatiekamer en deze patiënten zullen eerder overlijden.

Er waren zoveel problemen dat wij niet goed wisten op welk probleem wij als eerste moesten focussen.
Wij hadden een actie gehouden, geld ingezameld en mensen in Afghanistan geholpen, maar ze hadden nog meer hulp nodig en de situatie in de andere landen was ook niet goed. De economie van de hele wereld was niet goed, waardoor wij niet nog een keer om hulp durfden te roepen.
Tijdens de Ramadan hadden wij €1.408,84 en 105.142.000 Iraanse Rial opgehaald.
Begin juni kwamen er een paar mensen uit Herat in Mashhad/Iran en was er een belangrijke vergadering in Mashhad met meer dan 8 hulporganisaties. Daar werd de Federatie ‘help corona patiënten in Afghanistan’ opgericht, zodat de hulp van alle hulporganisaties centraal via die federatie naar Afghanistan werd gestuurd en uitgedeeld. Stichting SCAN werd daar, maar ook in Afghanistan, door onze partner Yaran Hamwatan vertegenwoordigd. Wij hadden nog €865 en 63 miljoen Iraanse Rial ontvangen om deze, samen met een deel van de vorige actie, via de federatie te sturen om Afghanen in Afghanistan te helpen.
Jammer genoeg hadden we de tweede keer niet zoveel ingezameld zoals we hadden verwacht.
In het laatste verslag van de federatie (16-07-2020) staat er dat er tot nu toe $15.000 geld bij elkaar is verzameld en dat ze $5.000 naar Afghanistan hebben gestuurd. Dit geld gebruiken ze in Afghanistan om daar spullen te kopen zoals maskers en hygiënische materialen. Met de rest van het geld ($10.000) hebben ze in het buitenland medicijnen gekocht en gestuurd naar Afghanistan. De medicijnen hebben ze direct van de fabrikant gekocht, waardoor ze 50% goedkoper uitvielen dan van een detailhandel. Voor de medicijnen hebben ze een vergunning gekregen om deze daarnaartoe te sturen. Daarnaast hebben de Afghanen in Iran onder andere medische kleding en maskers gemaakt, en gegeven aan de federatie, waarna deze het naar Afghanistan heeft gestuurd.

De federatie heeft zich vooral geconcentreerd op het uitdelen van medische goederen, omdat de meeste hulporganisaties tijdens de eerste coronagolf vooral voedsel hebben uitgedeeld. Doordat de tweede coronagolf sneller kwam dan verwacht, waren de ziekenhuizen niet voorbereid en kwamen ze medische goederen tekort.

Zonder de hulp van de vrijwilligers, Yaran Hamwatan en andere betrokkenen was het niet mogelijk om deze hulp aan de mensen in Afghanistan te bieden. Wij zijn dankbaar voor deze mensen die tijdens deze moeilijke situatie toch hebben geholpen.
Wij hopen dat deze situatie zo snel mogelijk in Afghanistan maar ook in de rest van de wereld verbeterd wordt zodat de mensen weer rustig kunnen leven.

Wilt u de mensen in Afghanistan (financieel) helpen, zie hieronder ons ING Bankrekening:

SCAN Bank-03

Sorry, the comment form is closed at this time.